Сè уште барате датуми на патување?
Пребарувач
Ако сè уште не сте ги финализирале датумите на патување и видот на сместување во нашиот хотел, нашиот пребарувач веднаш ќе одговори на вашите барања за стапка и достапност, заштедувајќи огромно време за вашата резервација.
ПРЕБАРУВАЕ
Дали веќе ги знаете датумите на патување?
Пронајдете достапни простории
Не можете да ги најдете достапните датуми?
Календар за достапност
Нашите календари за цени и достапност ви овозможуваат брзо да ги детектирате достапните датуми во периоди на голема посетеност, без потреба од никакво пребарување.
ДЕТЕКТИРА
Барате специјална понуда?
Директни резервации
Причини зошто треба да резервирате директно:
Гаранција за најдобра цена
Заштеди пари
Надградби и привилегии
ИСКОРИСТИ
ЗАТВОРИ

Олимп
Познатата планина Олимп е оддалечена 20 минути и привлекува илјадници луѓе секоја година на пешачење или на обична прошетка. Планината Олимп е највисоката планина во Грција. Сместено е во опсегот Олимп на границата меѓу Тесалија и Македонија, помеѓу регионалните единици Пиерија и Лариса, на околу 80 км југозападно од Солун. Планината Олимп има 52 врвови, длабоки клисури и исклучителен биодиверзитет. Највисокиот врв Митикас, што значи „нос“, се искачува на 2.918 метри (9.573 стапки). Тој е еден од највисоките врвови во Европа во однос на топографската извонредност.
Олимп бил значаен во грчката митологија како дом на грчките богови, на врвот Митикас. Планината Олимп е истакната и по својата многу богата флора со неколку видови. Тој е Национален парк, прв во Грција, од 1938 година. Тој е исто така светски резерват за биосфера.
Секоја година илјадници луѓе го посетуваат Олимп за да се восхитуваат на нејзината фауна и флора, да ги обиколат нејзините падини и да ги достигнат своите врвови. Организирани планински бегалци и разни алпинистички и алпинистички правци се достапни за посетителите кои сакаат да го истражат Вообичаена почетна точка е градот Литохоро, на источните подножје на планината, на 100 км од Солун, каде што, на почетокот на секое лето, завршува маратонот Олимп.
Метеори
Оддалечени се 2 часа и 10 минути, но патувањето е многу пријатно и за возачот и за патниците. Метеора е споменик на светското наследство на УНЕСКО и е атракција поради нивниот поглед кој го одзема здивот.
Дион
Оддалечено е само 30 минути и е археолошки локалитет со музеј и антички театар што дефинитивно вреди да се посети. Археолошкиот музеј на Дион е музеј во Дион во регионалната единица Пиерија во Централна Македонија, Грција. Музејот е основан во 1983 година за да ги прикажува ископувањата откриени во областа од утврдениот град што некогаш стоел на неговото место од 6 век п.н.е. Артефактите на музејот беа откриени и во Олимп и пошироката регионална единица Пиерија.
Ископувањето на археолошкиот локалитет започна во 1973 година и сè уште е далеку од завршено. Музејот содржи многу предмети од времето кога Римјаните живееле во областа, вклучително статуи, архитектонски членови, вровички и гробни споменици, монети и многу други предмети пронајдени во некрополата и светилиштата и бањите на античкиот град. Водниот орган, Статуата на Дионисос, Изида и Афродита Хиполимпија и ќерките Асклепиос се прикази од особено значење.
Катерини
Оддалечено е 10 минути и е главен град Пиерија. Таму можете да го посетите пазарот кој е во центарот на градот и да се прошетате во прекрасниот зелен парк.
Солун
Оддалечено е 40 минути и има многу работи што треба да се направат таму. Можете да ги посетите музеите и историските замоци во Горниот град, можете да прошетате по нејзиниот прекрасен пешачки пат покрај море или да купувате на добро организираниот пазар на градот, итн.
Korinos
Of course you cannot skip the Macedonian tombs that are located in Korinos, just 5 minutes away from the hotel.
Bergina-Pella
Archeological sites which is big attraction for the Royal Macedonian tombs, ancient theater and the museum.
Edessa-Thermae of Pozar
Warm therapeutic waters and a magical natural setting along with the waterfalls of Edessa can be a relaxing and enjoyable day trip.
Castle at Platamonas
The Platamon Castle is a Crusader castle (built between 1204 and 1222) in northern Greece and is located southeast of Mount Olympus, in a strategic position which controls the exit of the Tempe valley, through which passes the main road connecting Macedonia with Thessaly and southern Greece. The tower (donjon), which overlooks the highway, is an imposing medieval fortress.
Important discoveries are the board of Hellenistic wall, that confirm the suggestion that on this position was the ancient Greek city Herakleion and the gate in the wall of the donjon. The core of the city Herakleion remains to be found, but it is posited that it is located on the northwest side of the castle's hill due to shells and coins found during recent excavations.
Palios Agios Panteleimon
Palios Panteleimon is a mountain village of the former municipality of East Olympos, which is part of the municipality of Dion - Olympos, in the Pieria regional unit, Central Macedonia, Greece.
Palaios Panteleimonas is located 43 km from Katerini and it is just 6 km from the village and beach of Neos Panteleimonas, where there are also many possibilities for accommodation, dining, entertainment and tourist information. Τhe view of the Thermaikos Gulf from the area, is unique. The path to the village and the surrounding area is rich of fauna of the lower Mount Olympus, with forest of chestnut, oak and arbutus. You can also watch the summer of cultural events of the International Olympus Festival of Castle of Platamon.
The access is made via the National Highway and the railway station of Neoi Poroi.
The ski resort in Elatochori
The ski resort Elatochori – Katerini is located in Central Macedonia (Greece). For skiing and snowboarding, there are 12 km of slopes available. 5 lifts transport the guests. The winter sports area is situated between the elevations of 1,410 and 1,912 m.
The valley of Tempe
The Vale of Tempe is a gorge in the Tempi municipality of northern Thessaly, Greece, located between Olympus to the north and Ossa to the south. The valley is 10 kilometers long and as narrow as 25 meters in places, with cliffs nearly 500 meters high, and through it flows the Pineios River on its way to the Aegean Sea. In ancient times, it was celebrated by Greek poets as a favorite haunt of Apollo and the Muses. On the right bank of the Pineios sat a temple to Apollo, near which the laurels used to crown the victorious in the Pythian Games were gathered.
The Tempe Pass is a strategic pass in Greece since it is the main route from Larisa through the mountains to the coast. Though it can be bypassed via the Sarantoporo Pass, the alternate route takes longer. Because of this it has been the scene of numerous battles throughout history. In 480 BC, 10,000 Athenians and Spartans gathered at Tempe to stop Xerxes's invasion. However, once there, they were warned by Alexander I of Macedon that the vale could be bypassed and that the army of Xerxes was overwhelmingly large; accordingly, the Greeks retreated.
Olympus festival
Olympus Festival is an annual Festival of music and theatre which takes place at the Ancient Theatre of Dion in Pieria, northern Greece. The festival is supported by the Greek Ministry of Culture and the Municipality of Dion as well as by other local authorities in Pieria.
Many Greek singers, actors and actresses took part at the Olympus Festival during its 30 years of operation. Famous Greek artists like Maria Farantouri, Mario Frangoulis, George Dalaras, Nana Mouskouri, Anna Synodinou, Antigone Valakou, Thimios Karakatsanis, Dimitris Mitropanos and many others have appeared at the Dion Theatre.
The Olympus Festival takes place every summer in the town of Dion, just 10 km away from Katerini and less than 70 km far from Greece's second largest city, Thessaloniki.